torpet

Fem minuters promenad över ängen och in i skogen har vi ett litet torp i en solig glänta. Torpet är perfekt för den mindre gruppen som vill vara i en avskild, lugn och inspirerande miljö.

Torpet består av två rum och kök. Ett rum är möblerat med ett stort bord med stolar runt för 8 personer och det andra rummet är möblerat med mindre bord och fåtöljer för fika. Under sommaren finns det givetvis trädgårdsmöbler så man kan sitta ute och njuta av naturen. Torpet har möjlighet att ta emot gäster mellan april-september. I torpet finns endast sommarvatten samt en separett toalett.

Styrelse8 personer

Historien om torpet

Vid 1600-talets mitt grundade Gabriel Oxenstierna gården Kummelby som kom att bli en av de förnämsta sätesgårdarna norr om Stockholm. Platsen för närvarande Bergendal ligger på en äng som tillhörde just Kummelbybänderna och den kallades följaktligen för Kummelby äng. Vid ängens östra del låg ett torp som kallades för Snickartorp. Torpet är känt sedan 1650-talet då en torpare vid namn Mickel först bodde här. Genom åren har många generationer av torpare bott och brukat jorden här. Torparna gjorde dessutom dagsverken på Edsberg. År 1852 avled den siste torparen på Snickartorp och i och med det var en epok över. Torpet hyrdes då ut av den dåvarande ägaren Edsbergs Slott. År 1890 var årshyran för torpet 50 kronor. 

Vid 1705 års vinterting i Sollentuna konstaterade man att Snickartorpet var identiskt med Bergtorpet som låg på samma plats. Bergtorpet blev slutligen namnändrat till Bergendal. 

År 1910 köpte Ragnar Liljenroth marken runt Bergendal av ingenjör Griffe, som i sin tur hade köpt av Edsbergs Slott. Familjen Liljenroth har betytt mycket för Bergendal. Torpet ingick i köpet ich på 1930-talet byggdes det om till två rum och kök efter att ha varit en enkelstuga. Här bodde då en familj som arbetade på Bergendal. 

Finbesök

Torpet har haft en mycket prominent gäst. FNs förre generalsekreterare Kofi Annan använde Torpet som författarstuga, när han tillsammans med sin hustru Nane Lagergren gästade Bergendal under en sommarvecka. På den tiden fanns det sommarfår och fårens elstängsel omgärdade torpet. Det var en härlig syn att varje morgon se Kofi Annan tillsammans med sina fem livvakter gå fram till stängslet, öppna det för att sedan fortsätta till torpet för dagens arbete. När han blev tillfrågad om han ville att fåren skulle flyttas blev svaret nej tack, de fick honom att känna sig som hemma.

Andra lokaler för mindre möten

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress nedan och ta del av nyheter och erbjudanden från Bergendal. Du samtycker till att din mejladress sparas och lagras i våra system. Du kan när som helst avregistrera dig.