Specialkost på Bergendal

All mat som serveras på Bergendal ska vara god, näringsriktig och tillagad med omsorg. Det gäller naturligtvis även specialkost och annan anpassad mat.

Skälen till att behöva anpassa mat kan vara många – det kan till exempel handla om medicinska orsaker, funktionsnedsättning eller trosuppfattning. Andra anledningar till önskemål om anpassad kost kan vara att man inte tycker om en viss sak eller att man inte vill äta till exempel kött.

Att arbeta med anpassad mat kan för oss lika gärna innebära att vi behöver justera matens innehåll som att vi behöver arbeta med konsistenser.

Vad är specialkost?
Socialstyrelsen definierar specialkost som ”kost som är anpassad till ett visst sjukdomstillstånd” (exempel kan vara allergi och annan medicinsk överkänslighet). Om du kan behöva specialkost på grund av en medicinsk diagnos är det viktigt att du berättar för oss om dina behov, annars är det svårt för oss att veta hur vi ska arbeta på bästa sätt för att göra din vistelse här så bra som möjligt.

Vad är anpassad mat?
Utöver medicinska tillstånd kan det finnas behov av att anpassa mat och måltider för att möta exempelvis en funktionsnedsättning, trosuppfattning, kulturell preferens eller att man inte vill äta en viss sak. ”Att inte tycka om” är inte detsamma som allergi, även om det kan vara nog så viktigt för dig som känner så. Det är skillnad på att vilja undvika till exempel gluten och att ha sjukdomen celiaki. Inte heller vegetarisk eller vegansk kost (eller andra liknande önskemål) är detsamma som specialkost, utan man talar om anpassad mat.

Var tydlig!
Vi vill så långt det är möjligt att försöka möta dina önskemål om anpassad kost, oavsett om det handlar om sjukdomstillstånd eller rena önskemål. Vi arbetar också aktivt med att skapa alternativ att kunna välja bland i bufféerna.

Oavsett anledning till kostanpassning behöver vi känna till ditt eller dina önskemål för att kunna anpassa måltiderna på bästa sätt. Särskilt viktigt är det för oss att veta om du har behov av en specifik eller allvarligare anpassning där liv och hälsa står på spel. Det måste vi alltid få veta i förväg.

Tänk på att alltid vara så tydlig som möjligt när du lämnar dina önskemål. För att vi ska kunna servera så ”rätt” som möjligt så är det viktigt att du är noga i din beskrivning av allergi, intolerans eller det du eventuellt inte gillar.

Säker servering
I arbetet med att anpassa kost ser vi det också som viktigt att, så långt det är möjligt, eftersträva en servering som inte upplevs som ”utpekande”. Det gör vi oavsett om det handlar om bufféer vid frukost och lunch eller separat tallriksservering. Vid tallrikservering försöker vi anpassa maten utifrån den aktuella menyn så att smaker, konsistenser och färger ska bli så lika som möjligt. I våra bufféer arbetar vi aktivt med tydligt skylta på ett sätt som underlättar för matgäster med olika behov och preferenser att komponera sin egen måltid. Naturligtvis arbetar vi också medvetet för att serveringen ska vara säker, genom att undvika kontaminering vid bufféer och bordsservering.

I vissa specifika fall kan vi tyvärr dock inte tillgodose behov där det finns risker i samband med servering – det kan till exempel handla om vissa luftburna allergier.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress nedan och ta del av nyheter och erbjudanden från Bergendal. Du samtycker till att din mejladress sparas och lagras i våra system. Du kan när som helst avregistrera dig.